ОВО ЈЕ САЈТ РЕГИОНАЛНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ НО МОБИНГ ПОМОРАВСКОГ ОКРУГА


Мобинг је по својој структури насртај на интегритет личности, чиме се крше људска и грађанска права. Губитак достојанства и части нешто је најтеже што човек може да доживи и ретки су они који то могу да преброде сами.
Мобинг почиње страхом мобера, а траје и одржава се због страха жртве и осталих запослених. Оговарање, исмејавање, претерана контрола, задавање бесмислених послова који нарушавају здравље, одузимање средстава за рад, неодобравање годишњих одмора и слободних дана, претње физичким обрачуном, физички насртај, вербални и сексуални напад активности су мобинга и њих има у различитим видовима зависно од патологије и маштовитости мобера.
Некоме залепе етикету и онда он доказује да није учинио оно за шта га оптужују. То је врло често у историји људског рода, а транзиција је довела до праве експлозије мобинга на овим просторима.
Чувени стручњак, доктор Хајнц Лајман, је казао: ''Радно место је једино преостало бојно поље на ком људи могу међусобно да убијају једни друге, а да због тога не буду изведени пред лице правде''.
''Не каже се узалуд ''кад душа пати, тело зове у помоћ'' и, ето, психосоматског обољења. Свако ко мисли да је жртва мобинга може да нам се јави. Није узалуд Хемингвеј рекао да нико од нас није острво сам за себе... И кад звоно звони за неким, то може сутрадан бити неко од нас. Зато покушајмо да више верујемо једни другима! Ако је тако, погледајмо око себе, сагледајмо своју средину, људе које знамо и охрабримо их да затраже помоћ'', овако гласе неке од порука
из Регионалне канцеларије НО Мобинг Поморавског округа која нуди помоћ жртвама мобинга.саветују да не трпите злостављача и да га пријавите док не буде касно по вас и ваше здравље и живот.Осим жртве злостављања проблеме имају и чланови породице и окружења жртве.

СТРАНИЦЕ

САВЕТИ ЖРТВАМА ЗЛОСТАВЉАЊА

Шта треба учинити?

Ако имате осећај да сте жртва мобинга, дискриминације или да се на вама спроводи било који вид злостављања, покушајте да учините следеће:

1.ОДЛУЧНО реците особи да њено понашање није за Вас прихватљиво, да је то против законито и да сместа престане. То је најбоље учинити ако је могуће у присуству других особа или представника синдиката.

2.ВОДИТЕ дневник:

-Бележите датум, време и догађај са што је могуће више детаља

-Бележите имена сведока

-Бележите како се то догодило (опис догађаја)

Имајте на уму да се мобингом сматра не само инцидент већ и број, учесталост и нарочито намера злостављања

3.ЧУВАЈТЕ копије писама, е-маила, факсова, порука, решења, захтева које шаљете или добијате од особе која Вас малтретира.

4.НЕ ВРАЋАЈТЕ истом мером јер ћете тешко доказати да Ви нисте злостављач, већ злостављена особа, те ћете довести у недоумицу особе којима сте се обратиле за помоћ.

5.ОБРАТИТЕ СЕ за помоћ психологу установе (уколико је има), представнику синдиката, особи која је задужена за кадровске послове у складу са колективним уговором и законом, Одбору за здравље и безбедност на раду у својој установи.

6.ОБАВЕСТИТЕ најближе удружење или саветовалишту за мобинг.

7.ЗАТРАЖИТЕ од надлежног лекара да утврди да је погоршање здравственог стања последица мобинга-стрес на радном месту.

8.ОБАВЕЗНО контактирајте овлашћеног представника синдиката за Вашу општину или регион у циљу обавештавања јавног мњења путем средстава јавног информисања (писаних или електронских)

НЕ ЋУТИТЕ О МОБИНГУ !СПРЕЧИМО МОБИНГ ЗАЈЕДНО!

уторак, 29. март 2011.

SEMINAR O MOBINGU


30. avgust 2010.

ČAČAK -U nedelju, 29.8.2010. godine, u organizaciji regionalnog povereništva UGS „Nezavisnost“ i udruženja građana „No mobing“, u Čačku je održan seminar posvećen zlostavljanju na radnom mestu (mobingu).

Prezentaciju i predavanje na teme šta je mobing, kako ga prepoznati i reagovanje žrtava zlostavljanja održao je Milan Jovanović, sekratar udruženja građana „No mobing“. O psihološkom profilu mobera i mobiranih govorila je dilomirani psiholog Ljiljana Aranđelović iz Paraćina, a o Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji će biti u primeni od 4.9.2010, govorila je diplomirani pravnik Olga Kićanović, viši savetnik Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Seminaru su prisustvovali predstavnici sindikata „Nezavisnost“ iz preduzeća i ustanova iz Čačka i Gornjeg Milanovca, nekoliko predstavnika SSSS i četvoro žrtava mobinga. Seminaru, koji je održan u sali Gradsko veća, prisustvovali su i predstavnici radija i štampanih medija, dok se ni jedna TV stanica nije pojavila, iako su uredno pozvani.

Regionalno povereništvo UGS „Nezavisnost” u Čač

ku već nekoliko meseci sarađuje sa udruženjem građana „No mobing“.

Нема коментара:

Постави коментар